De kracht van kleuren

Kleuren zijn meer dan alleen tinten die we met onze ogen waarnemen; ze zijn krachtige communicatiemiddelen die diepgewortelde emoties, gedachten en intuïties in ons losmaken. Het gebruik van kleuren kan de sleutel zijn tot het ontsluiten van onze authenticiteit, het vergroten van ons plezier, en het stimuleren van ons innovatief vermogen.

Lees meer »

Geometrisch tekenen: een creatieve reis 2/2

Geometrisch tekenen is een prachtige manier om de wereld van kunst te verkennen. Het begint allemaal met de meest eenvoudige vormen: de cirkel, de driehoek en het vierkant. Hoewel deze vormen eenvoudig lijken, vormen ze de basis voor complexe kunstwerken en artistieke mogelijkheden.

Lees meer »

De basisvormen van geometrisch tekenen 1/2

Geometrisch tekenen is een kunstvorm waarbij wiskundige precisie en creativiteit samenkomen. Het is de basis van veel kunstwerken, ontwerpen en architecturale meesterwerken. Of je nu een beginner bent of een ervaren tekenaar, het begrijpen van de basisvormen van geometrisch tekenen is essentieel om meer complexe werken te creëren. Laten we kijken naar de fundamentele vormen: de cirkel, het vierkant, de driehoek en rechthoek.

Lees meer »

Het alfabet: sleutel tot creatieve communicatie

Het alfabet is meer dan een verzameling letters; het is een krachtig medium dat ons in staat stelt om ons uit te drukken, een venster naar de wereld van taal en communicatie en een bron van kennis die toegang biedt tot de schatten van de wereldliteratuur. Voor kinderen is het alfabet de sleutel tot een rijke wereld van woorden, waarin ze spelenderwijs hun woordenschat vergroten, de betekenis van nieuwe termen ontdekken en zich onderdompelen in de wonderlijke wereld van taal.Tijdens het verkennen van deze talige schatten, leren kinderen niet alleen nieuwe woorden, maar ontwikkelen ze ook het vermogen om deze woorden in de juiste context te gebruiken. Ze schrijven zinnen, experimenteren met taal en lezen hun creaties voor, wat hun schrijfvaardigheid, zelfvertrouwen en spreekvaardigheid versterkt. Deze activiteiten bevorderen hun taalvaardigheid en geven hen de tools om effectief te communiceren.

Lees meer »

Patronen en kleuren: creatieve verkenningen voor kinderen

Tekenen is een van de meest toegankelijke en veelzijdige vormen van zelfexpressie voor kinderen. Het biedt niet alleen plezier, maar helpt ook bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, het verbeteren van concentratie en het stimuleren van creatief denken. In dit artikel verkennen we twee boeiende aspecten van tekenen: het creëren van patronen en het mengen van kleuren. Beide technieken helpen kinderen hun artistieke horizon te verbreden en zelfvertrouwen op te bouwen in hun creatieve vermogens.

Lees meer »

De kracht van kleuren in de creatieve reis

Kleuren spelen een krachtige rol in ons leven, vooral wanneer we intuïtief verbinding maken met onze creatieve kracht door de kleuren om ons heen. Het is fascinerend hoe deze ons gedrag beïnvloeden, onze creatieve expressie stimuleren en ons begeleiden op een reis van zelfontdekking en zelfexpressie.

Lees meer »

Vertragen met tekenen

In een wereld waarin alles snel moet gaan en je dagen gevuld zijn met eindeloze to-do lijstjes, kan het voelen alsof je vastzit in een vicieuze cirkel van drukte en stress. Maar wat als je die cirkel kunt doorbreken met iets eenvoudigs en creatiefs? Geometrisch tekenen biedt precies die onderbreking - een moment van vertraging waarin je kunt stilstaan te midden van de chaos.Geometrisch tekenen is niet alleen een creatieve activiteit, maar ook een manier om bewust rust en focus te vinden. De precisie en herhaling van patronen brengen je aandacht naar het hier en nu. Terwijl je lijnen en vormen creëert, vertraag je op natuurlijke wijze je tempo. Dit is een eenvoudige, maar krachtige manier om even op adem te komen, je gedachten te ordenen en weer in contact te komen met jezelf.

Lees meer »

Ikigai met kleurentwist

In augustus 2023 las ik het boek Ikigai: het Japans geheim van een lang en gelukkig leven door Héctor Garcia. Sindsdien ben ik bezig geweest om de Ikigai te vertalen in kleuren. Acht maanden heb ik op mezelf geëxperimenteerd hoe ik deze methode in combinatie met kleuren in praktijk kan brengen.Deze ontdekkingsreis bracht me in de natuur. En uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het feit dat ik de vier componenten van Ikigai kan activeren met 110 natuur kleuren.

Lees meer »

Taal is een collectieve verantwoordelijkheid

We zien continue berichtgevingen over taalachterstand bij jongeren. In 2022 is de noodklok hieromtrent geluid (Stichting Lezen en Schrijven, 2024). Nu ik zelf een paar maanden voor de klas heb gestaan begrijp ik ook waarom; scholen doen wat ze kunnen met de tijd, faciliteiten en mankracht die ze hebben. Scholen kunnen dit probleem niet alleen oplossen.Vaak wordt gezegd dat het thuisfront in actie moet komen om de taalkennis van kinderen structureel op peil te houden. Los van alle filosofieën en meningen die we hebben over het ouderschap, blijft de werkelijkheid bestaan dat niet elke thuisbasis stabiel en stevig is. Ook de huidige economische omstandigheden betekenen dat niet alle ouders de tijd hebben om actief bij te dragen aan de taalontwikkeling van hun kinderen. We blijven hangen in het probleemgericht denken en inmiddels hebben we alle redenen wel gehoord, maar wanneer gaan we concreet aan de slag met de oplossingsgerichte aanpak.

Lees meer »